Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia jednej kwalifikacji:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich– egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się pod koniec drugiego semestru klasy trzeciej lub egzamin czeladniczy.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
– sporządzania półproduktów piekarskich,
– dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
– przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa,
– obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.Kucharz
Możliwe formy zatrudnienia
– piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe w Polsce i Unii Europejskiej.
– placówki handlowe prowadzące wypiek pieczywa.
– cukiernie,
– jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
– duże zapotrzebowanie na piekarzy jest również w krajach Unii Europejskiej.