Zawód kucharza to niewątpliwie ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna stale poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Kilkudziesięcioletnie doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej pozwala nam zaproponować młodzieży klas gimnazjalnych zawód atrakcyjny, który będzie kształcony przez fachową kadrę pedagogiczną będącą świetnymi fachowcami w gastronomii.
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia jednej kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się pod koniec klasy trzeciej lub czeladniczy
Absolwentów naszej szkoły kształcącej w zawodzie kucharz przygotujemy do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– przechowywania żywności;
– sporządzania potraw i napojów;
– wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwent po skończonej szkole może pracować:
– zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, itp.),
– służbie zdrowia (sanatoria żłobki, służby sanitarne),
– w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, (domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty).
Po ukończeniu tej szkoły można rozpocząć własną działalność gospodarczą lub zająć się przygotowaniem potraw na wesela, chrzty czy bankiety.