Celem kształcenia w zawodzie cukiernika jest przygotowanie uczniów do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Cukiernicy wyjeżdżają na Erasmusa!!!
Uczniowie w trakcie nauki mają możliwość zdobycia jednej kwalifikacji:
PC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych– egzamin potwierdzający kwalifikację odbywa się pod koniec drugiego semestru klasy trzeciej lub egzamin czeladniczy.
Uczniowie naszej szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik zostaną przygotowani do wykonywania następujących zadań zawodowych:
– obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
– sporządzania półproduktów cukierniczych;
– sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
– dekorowania wyrobów cukierniczych.
Absolwent zawodu cukiernika będzie mógł podjąć pracę:
– w zakładach i pracowniach cukierniczych,
– ciastkarniach,
– piekarniach,
– kawiarniach z własnymi wyrobami
– będzie mógł podjąć się własnej działalności gospodarczej dzięki przygotowaniu w zakresie przedsiębiorczości.